Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εγκαίνια Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας



****Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ispania.gr και μεταφέρουμε μικρά αποσπάσματα στο παρόν ιστολόγιο, με έμφαση στο σημείο όπου αναφέρεται στη διείσδυση της Ισπανικής Γλώσσας στην εκπαίδευση. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σχόλια και συζητήσεις σχετικά με την εκδήλωση και το πνεύμα της συνέντευξης τύπου, αλλά και σχετικά με την παρουσίαση του θέματος. Ελπίζουμε πάντως να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

Η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας εγκαινίασε το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Θερβάντες στην οδό Μητροπόλεως 23 στο Σύνταγμα, σε επίσημη τελετή την Τετάρτη 19 Μαΐου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Σοράγια Ροντρίγκεζ, ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα Μιγκέλ Φουέρτες Σουαρέζ, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η Γενική Διευθύντρια όλων των Ινστιτούτων Θερβάντες ανά τον κόσμο Κάρμεν Καφαρέλ, ο διευθυντής του Θερβάντες Αθήνας Εουσέμπι Αγιένσα, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και ο Γιώργος Κουρουπός, διευθυντής της ορχήστρας των χρωμάτων του Μάνου Χατζηδάκη.

Το πρωί της ίδιας μέρας προηγήθηκε η Συνέντευξη Τύπου παρουσία της Γενικής Διευθύντριας όλων των Ινστιτούτων Θερβάντες ανά τον κόσμο Κάρμεν Καφαρέλ (Carmen Caffarel) και του Διευθυντή του Θερβάντες της Αθήνας Εουσέμπι Αγιένσα (Eusebi Ayensa).

Στην Ελλάδα τα ισπανικά φαίνεται πως έχουν ήδη κατακτήσει το ενδιαφέρον του κοινού, με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο Θερβάντες της χώρας μας να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων για πτυχία DELE σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. 6.000 υποψήφιοι έδωσαν εξετάσεις για κάποιο από τα πτυχία DELE που προσφέρει το Ινστιτούτο Θερβάντες, τις εξεταστικές περιόδους Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2009, σε περισσότερες από 10 Ελληνικές πόλεις. Ταυτόχρονα, υψηλό νούμερο μαθητών (γύρω στους 2000 ετησίως) παρακολουθεί τα μαθήματα ισπανικών και πολιτισμού στο Ινστιτούτο, όχι μόνο γιατί η ισπανική γλώσσα «ακούγεται όμορφα» στους Έλληνες, αλλά γιατί έτσι οι νέοι ελπίζουν ότι θα τους φανεί χρήσιμη στο επαγγελματικό τους μέλλον, καθώς προβλέπεται να φτάσει κάποια στιγμή το ίδιο επίπεδο με τα αγγλικά σε βαθμό ενδιαφέροντος και αναγκαιότητας γνώσης. Μην ξεχνούμε ότι η Ισπανική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες διεθνώς, καθώς είναι η επίσημη γλώσσα 21 χωρών (Ισπανία και χώρες Λατινικής Αμερικής) και η δεύτερη επίσημη στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, είναι η τρίτη γλώσσα σε χρήση στο ίντερνετ. Γι αυτό άλλωστε και το ελληνικό Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε από το 2009 να την περιλάβει ως δεύτερη ξένη γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα του ispania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: