Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Νέα ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για τα Ισπανικά στην Πρωτοβάθμια από τον κ. Σαχινίδη

Νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο σχετικά με τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος στο Δημοτικό για τα Ισπανικά και τα Ιταλικά κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Αντιγράφουμε την ερώτηση του κ. Σαχινίδη από το alfavita.gr.

Την περίοδο 2006 – 2009 πραγματοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα για την ένταξη της Γαλλικής και Γερμανικής ως δεύτερων ξένων γλωσσών προς επιλογή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι δύο ξένες γλώσσες αναμένεται να ενταχθούν στα σχολικά προγράμματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επίκειται η δημιουργία των οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ξενόγλωσσων κλάδων. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα για την ένταξη της Ισπανικής και της Ιταλικής ως δεύτερων ξένων γλωσσών προς επιλογή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεδομένου ότι η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος για την Ισπανική και Ιταλική γλώσσα θεωρείται αναγκαία για να διασφαλιστεί η αρχή της ισοτιμίας μεταξύ όλων των δεύτερων ξένων γλωσσών που παρέχονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για να αναδειχθεί ο θεσμός της πολυγλωσσίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε για τη Γαλλική και Γερμανική, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Ισπανική και την Ιταλική γλώσσα και αν ναι πότε;


Από τη μεριά μας επισημαίνουμε ότι το θέμα της ένταξης των Ισπανικών στα σχολεία πρέπει να τελειώσει το γρηγορότερο. Για το Γυμνάσιο έχουμε ήδη την απάντηση του Υφυπουργού κ. Λυκουρέντζου, η οποία αναμένουμε να υλοποιηθεί. Δηλαδή αναμένουμε στην εγκύκλιο που θα σταλεί από το Υπουργείο το Μάιο προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να συμπεριλαμβάνονται και τα Ισπανικά, ώστε οι συνάδελφοι να κάνουν κανονικά την αίτησή τους για διορισμό.

Όσο για το Δημοτικό, είναι ευνόητο ότι για λόγους ισονομίας προς τις άλλες γλώσσες πρέπει να ενταχθεί και η Ισπανική. Δεν γίνεται να υπάρχουν γλώσσες δύο ταχυτήτων. Άλλωστε η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα είναι έννοιες που έχουν αναδειχθεί και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και από την ΟΛΜΕ, το ΚΕΜΕΤΕ και πολλούς άλλους φορείς, και είναι επιταγή των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: