Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ισπανικά και στο δημοτικό - Ερώτηση του βουλευτή κ. Νάσου Αλευρά

Ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσος Αλευράς κατέθεσε χθες 1 Απριλίου ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την ένταξη της Ισπανικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής στο δημοτικό σχολείο.
Όπως βλέπουμε, το θέμα της ένταξης της Ισπανικής και στην Πρωτοβάθμια προχωράει, και βαδίζουμε προς την πλήρη ισοτιμία με τις άλλες γλώσσες.
Αναδημοσιεύουμε την ερώτηση από την ιστοσελίδα του κ. Αλευρά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας

ΘΕΜΑ: Ένταξη Ισπανικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας προς επιλογή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σε προηγούμενη ερώτησή μου σχετικά με τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση, ο Υφυπουργός απάντησε ότι από το σχολικό έτος 2009-2010 η Ισπανική γλώσσα θα διδάσκεται, παράλληλα με τη Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

Έχει επίσης ανακοινωθεί η ένταξη της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας ως δεύτερες ξένες γλώσσες προς επιλογή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έπειτα από τη διεξαγωγή τριετούς πιλοτικού προγράμματος για τις προαναφερθείσες γλώσσες. Παρόλο που η Ισπανική και η Ιταλική γλώσσα αποτελούν, εξίσου με τη Γαλλική και τη Γερμανική, δεύτερες ξένες γλώσσες προς επιλογή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα πρόβλεψη αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η διεξαγωγή πιλοτικού προγράμματος και για την Ισπανική και την Ιταλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ισοτιμίας μεταξύ όλων των δεύτερων γλωσσών προς επιλογή, με απώτερο σκοπό να μην καλλιεργηθεί στη συνείδηση γονέων και μαθητών η ιδέα της διάκρισης μεταξύ των συγκεκριμένων γλωσσών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και να αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα ο θεσμός της πολυγλωσσίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

Εάν προτίθεται να πραγματοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την Iσπανική και την Iταλική γλώσσα;

Αθήνα 1-4-2009
Ο Ερωτών Βουλευτής

νάσος αλευράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: