Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Μια προφητική (κατά το ήμισυ) πρωτοβουλία

Το Μάρτιο του 2008 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου δημοτικού σχολείου Αθήνας πήρε την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ελλάδας απόφαση να ενημερώσει ο ίδιος τους υπόλοιπους συλλόγους του Διαμερίσματός μας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη να γίνει εισαγωγή των Ισπανικών και των Ιταλικών στα σχολεία ως γλώσσες επιλογής.
Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε την αντίθεση (και στην καλύτερη περίπτωση την αδιαφορία) της Ένωσης Γονέων του Διαμερίσματος, αλλά -παράλληλα- το μεγάλο ενδιαφέρον των ίδιων των γονέων.
Έτσι μπήκε ο σπόρος. Και, μαζί με τις προσπάθειες πολλών ετών από τους φιλολόγους των Ιταλικών (και κυρίως, βέβαια, λόγω αυτών), απέδωσε καρπούς τώρα με την εισαγωγή των Ιταλικών, που ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα.

Τώρα μένει να υλοποιηθεί και ο υπόλοιπος μισός στόχος. Η εισαγωγή των Ισπανικών που, όπως λέγαμε τότε, είναι γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράλληλα μιλιέται από περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Μέχρι και στις ΗΠΑ είναι γνωστό πως είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα. Είναι η γλώσσα του Θερβάντες, του Λόρκα, του Νερούδα, του Μπόρχες. Κι ακόμη, και πρέπει να το πούμε με έμφαση, είναι μια συγκριτικά εύκολη γλώσσα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πολυγλωσσία είναι επιτακτική ανάγκη στην πολυπολιτισμική Ευρώπη που ζούμε, και την υποστηρίζουν σχεδόν όλοι: Το Υπουργείο, η ΟΛΜΕ, το ΚΕΜΕΤΕ, το Πανεπιστήμιο και πολλοί άλλοι φορείς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση που είχε κάνει στο ιστολόγιό του ο Σύλλογος Γονέων του 19ου δημοτικού σχολείου.

2 σχόλια:

Θαλασσινή είπε...

Καλημέρα μου αρέσει πολύ το blog σου πραγματικά από τα καλύτερα Ισπανόφιλα. Ενημερώθηκα ότι επιστολές έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα σχολεία σχετικά με την προώθηση της Ισπανικής , μακάρι να πάνε όλα καλά.
τα λέμε .

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Όντως οι επιστολές φτάνουν στα χέρια των διευθυντών. Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μας την ενημέρωση, γιατί σίγουρα ο κλάδος μας έχει μεγάλη δυναμική.
Καλή συνέχεια και σ' εσένα!