Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Πρελούδιο σε ένα μύθο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 στο Λονδίνο ο Ισαάκ Αλμπένιθ (Isaac Albéniz, 1860-1909) έγραψε το περίφημο Πρελούδιο, που μετά το θάνατό του οι εκδότες ονόμασαν αυθαίρετα Asturias, χωρίς να αντικατοπτρίζει τη μουσική παράδοση της βόρειας επαρχίας της χώρας. Αντίθετα, στο εκπληκτικής σύλληψης αυτό κομμάτι φαίνεται ολοκάθαρα η μουσική του νότου, της Ανδαλουσίας.
Το Πρελούδιο είναι γεμάτο αναπολήσεις και νοσταλγία ενός ταξιδευτή. Κι ο Αλμπένιθ ήταν πράγματι ένας ταξιδευτής. Μέσα από τους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής, επηρεασμένος από συνθέτες όπως ο Βάγκνερ, ο Σούμαν και ο Λιστ, πέρασε στη μουσική του ένα δυναμισμό, μια χάρη, αλλά και μια νηφαλιότητα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την απλότητα της λαϊκής ψυχής.
Το Πρελούδιο έχει εμπνεύσει πολλές δραματικής έντασης ιστορίες κι έχει εμπλουτίσει μύθους. Ίσως εκεί να έγκειται κι ο δεύτερος τίτλος που του έχουν δώσει, κι είναι ακριβώς Μύθος.
Στο παρακάτω βίντεο το κομμάτι ερμηνεύει ο Αυστραλός κιθαρίστας John Williams.

3 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Υπέροχο. Το κομμάτι. Και το ιστολόγιο.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Παναγιώτη σ' ευχαριστώ. Περιμένω τα σχόλιά σου όποτε μπορείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δεν είμαι γνώστης της Ισπανικής γλώσσας(η γλωσσομαθής στο σπίτι είναι άλλη), αλλά η Ισπανόφωνη κουλτούρα με συγκινεί ιδιαίτερα. Βρήκα τι θα ακούσω σήμερα καθώς θα διαπληκτίζομαι με τον Εξαποδώ- Καλοπροαίρετο στο γνωστό στέκι:
Concierto de Aranjuez και μετά μερικά παραδοσιακά Ανδαλουσιάνικα (Los Campanilleros, Malaguena -κάπως τονίζεται αυτό, στο Ν, νομίζω... κτλ).
Να είσαι καλά, θα τα λέμε.