Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Κινηματογραφικός κύκλος - Flamenco documental


Το φλαμένκο είναι το πιο γνωστό σε όλον τον κόσμο ισπανικό μουσικό και χορευτικό είδος και αποτελεί πόλο έλξης θαυμαστών του από κάθε γωνιά της γης. Αλλά πίσω απ' τη διεθνή φήμη, ο κόσμος του φλαμένκο στην Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα. Αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος περιλαμβάνει 6 πρόσφατες ταινίες, μερικές από τις οποίες είναι ντοκιμαντέρ και οι υπόλοιπες κινούνται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία. Όλες τους προσπαθούν να κάνουν γνωστό στον κόσμο το φλαμένκο από μέσα.

Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες
Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα
Τηλ.: 210.3634117, εσωτ. 2
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

01.11.2010
19.30 Ο διαγωνισμός (Ισπανία, 2004, 52 λεπτά.) του Ντανιέλ Ιτούρμπε.Μια κοντινή ματιά στη δημιουργική δύναμη που φέρνει τον θεατή κοντά στον πολύπλοκο και παθιασμένο κόσμο του ισπανικού χορού και του φλαμένκο. Ένα αφιέρωμα στην προσπάθεια και στη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη, που διηγείται το κυριολεκτικό και το συναισθηματικό του ταξίδι προς τον στόχο του. Η κάμερα ακολουθεί τους φιναλίστες μέχρι την απονομή των βραβείων.
20.30 Χορευτές (Ισπανία, 2004, 38 λεπτά.) της Αλμπερτίνα Πισάνο. Στους χορευτές παρακολουθούμε τα πορτραίτα τεσσάρων καλλιτεχνών: Ραφαέλα Καράσκο, Ισραέλ Γκαλβάν, Αντρές Μαρίν και Μπελέν Μάγια. Ο καθ' ένας έχει το δικό του στυλ, αλλά όλοι έχουν την ίδια καλλιτεχνική ανάγκη: να σπάσουν τα σύνορα του φλαμένκο και να το μετατρέψουν σε οικουμενικό χορό. Όλοι απορρίπτουν την εμπορευματοποίηση και τον εκχυδαϊσμό της τέχνης τους και επαναπροσδιορίζουν ένα φλαμένκο όπου η προσωπική ανανέωση συμβιώνει με τον βαθύ σεβασμό στην παράδοση.

08.11.2010
19.30 Ο Μορέντε ονειρεύεται την Αλάμπρα (Ισπανία, 2005, 89 λεπτά) του Χοσέ Σάντσεθ-Μόντες. Ο Ενρίκε Μορέντε, ένας από τους διεθνώς διασημότερους τραγουδιστές φλαμένκο, παίζει εδώ τον ρόλο του ξεναγού για τους συναδέλφους του, όπως την χορογράφο Μπλάνκα Λι, τον μαέστρο και κιθαρίστα Χουάν Αμπιτσουέλα, τον τζαζίστα Πατ Μέθενυ, τον αλγερινό τραγουδιστή Χαλέντ, τον Τοματίτο και τη νεαρή Εστρέγια Μορέντε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή τους στο σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, την Αλάμπρα της Γρανάδας. Τα σημερινά πλάνα του γραναδίνου καλλιτέχνης αναμιγνύονται με τα πλάνα που γύρισε στην Αλάμπρα το 1978 και με τα φαντασμαγορικά πρόσωπα του Σακρομόντε.

15.11.2010
19.30 Φλαμένκο στην «Αγάπη του Θεού» (Ισπανία, 2005, 100 λεπτά) του Μαρθέλ Γκονθάλεθ Γκαρθία. Η γνωστή και αναγνωρισμένη στον χώρο του διεθνούς χορού σχολή φλαμένκο και ισπανικού χορού ‘'Amor de Dios'' (Αγάπη του Θεού) της Μαδρίτης, κατά τη γνώμη των διευθυντών της, δεν έχει στην Ισπανία τη δέουσα αναγνώριση και στήριξη ως μοναδικός στον κόσμο πολιτιστικός θεσμός. Αυτή η ταινία δίνει φωνή και δείχνει την ιδιοσυγκρασία, τις ανησυχίες, το έργο και την τέχνη αυτής της ομάδας επαγγελματιών που δουλεύουν στη σχολή.

22.11.2010
19.30 Ο θρύλος του χρόνου (Ισπανία, 2006, 115 λεπτά) του Ινιάκι Λακουέστα. Παίζουν: Ισραέλ Γκόμεθ Ρομέρο, Μακίκο Ματσουμούρα, Φρανθίσκο Χοσέ Γκόμεθ, Σόιτσι Γιουκιμούνε, Σαράι Πίντο, Χεσούς Μόνχε «Πιχότε», Χεσούς Μανουέλ Ριβέρο, Ντανιέλ Κάγιο Καρρίγιο, Τερέσα Βέγα, Ραμόν Ρομέρο, Μακότο Σαϊτού. Ο θρύλος του χρόνου διηγείται την ιστορία του Ίσρα (Ισραέλ Γκόμεθ Ρομέρο), του τσιγγανόπουλου που, μετά τον θάνατο του πατέρα του, δεν θα μπορέσει να ξανατραγουδήσει, παρ' ότι ανήκει σε μια παραδοσιακή οικογένεια τραγουδιστών, και ονειρεύεται να ταξιδέψει κάποτε μακριά απ' το νησί Σαν Φερνάντο. Διηγείται παράλληλα την ιστορία της Μακίκο (Μακίκο Ματσουμούρα) που ταξιδεύει ως το νησί, στην προσπάθειά της ν' αφομοιώσει μια παράδοση κι έναν τρόπο αντίληψης της ζωής ξένες γι' αυτήν, με τις οποίες όμως ελπίζει να αντιμετωπίσει τα ανείπωτα συναισθήματα που της προκαλεί η αρρώστια του πατέρα της.

29.11.2010
19.30 Τουλάχιστον ένας αναστεναγμός (Ισπανία, 2005, 90 λεπτά) του Φερνάντο ντε Φράνθε. Παίζουν: Τσίκο Οκάνια, Βιθέντα Νντόνγκο (Λούνα), Πάουλ Μπερρόντο (Μάνου), Άλεξ Μπρέντεμυλ, Μανουέλ Σότο, Χούλιο Ρεβίγια, Χεσούς Ντίαθ Μπενχουμέα, Αλμπέρτο Άλβαρεθ, Ροθίο Βάθκεθ. Η Λούνα (Βιθέντα Νντόνγκο), ερασιτέχνης σκηνοθέτρια, γνωρίζει τον Τσίκο Κάνια μετά από μια συναυλία του συγκροτήματος Mártires del Compás που της αρέσει πάρα πολύ. Αποφασίζει να περάσει αμέσως στη δράση. Το σχέδιό της είναι φιλόδοξο αλλά αρκούντως ενδιαφέρον για να επιβιώσει όλων των εμποδίων: να κάνει ένα ντοκυμαντέρ για το φλαμένκο του 20ου αιώνα, το φλαμένκο μπίλλυ, το «αστικό φλαμένκο». Ο φίλος της ο Μάνου (Manu (Πάουλ Μπερρόντο), θα αναλάβει τη φωτογραφία και την κάμερα. Η ταινία θα περιλαμβάνει συναυλίες, συνεντεύξεις και αληθινά περιστατικά και ένα πέρασμα απ' τα διαφορετικά είδη τραγουδιού φλαμένκο. Αυτή τη διαδρομή θα την κάνουν μόνοι τους, προσλαμβάνοντας έναν ηχολήπτη όπου πηγαίνουν με ελάχιστα μέσα. Και στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα δουν τις ζωές τους ν' αλλάζουν...

1 σχόλιο:

Juanita La Quejica είπε...

Το ένα καλύτερο από το άλλο είναι αυτά τα αφιερώματα.