Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Juan Gris


Γρίλια παραθύρου (1914)

Ο Χουάν Γκρις (Juan Gris, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του José Victoriano González-Pérez, 1887-1927) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ού αιώνα. Γεννημένος στη Μαδρίτη, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας στο Παρίσι, τη γενέτειρα αυτή των περισσότερων καλλιτεχνικών ρευμάτων που σφράγισαν την πρώτη εικοσαετία του περασμένου αιώνα.
Πριν μετακομίσει στο Παρίσι το 1906, σπούδασε κοντά στον ακαδημαϊκό ζωγράφο José Maria Carbonero. Στην "Πόλη όμως του φωτός" όμως ήταν που "ανδρώθηκε" καλλιτεχνικά δίπλα στα ιερά τέρατα της εποχής Ανρί Ματίς, Ζωρζ Μπρακ, Φερνάν Λεζέ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και Πάμπλο Πικάσο.
Στην αρχή εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες της εποχής, το 1910 όμως πήρε τη ζωγραφική πιο σοβαρά και μέσα σε δύο χρόνια είχε αποκτήσει το προσωπικό του ύφος. Το καλλιτεχνικό ρεύμα που τον επηρέασε ήταν ο Κυβισμός.
Ο Χουάν Γκρις δεν ήταν μόνο μάχιμος καλλιτέχνης, αλλά και θεωρητικός της τέχνης. Διάσημη έχει μείνει η διάλεξή του Δυνατότητες της Τέχνης (Des possibilités de la peinture) στη Σορβόννη το 1924.
Πέθανε πρόωρα το 1927 στο Παρίσι.


Άνδρας στο καφενείο (1914)


Κιθάρα (1918)

Δεν υπάρχουν σχόλια: