Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Έκθεση Joan Miró στη Θεσσαλονίκη


Το καρναβάλι του αρλεκίνου (1924-1925)

Με αφορμή την έκθεση Joan Miró που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών και θα διαρκέσει στην συμπρωτεύουσα ως τις 5 Φεβρουαρίου 2010, λίγα λόγια για τον μεγάλο αυτόν Καταλανό ζωγράφο του 20ου αιώνα:
Ο Ζουάν Μιρό (Joan Miró, 1893-1983) γεννήθηκε και σπούδασε στη Βαρκελώνη, και στο έργο του κυριαρχούν οι αναφορές στο υποσυνείδητο, καθώς και ένα είδος παιδικού πρωτογονισμού. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής και καριέρας του πέρασε από διάφορα στυλ. Οι πρώτοι του πίνακες χαρακτηρίζονται από μια παραμόρφωση της πραγματικότητας στο στυλ του γαλλικού εξπρεσιονισμού και από τη χρωματική πανδαισία της σχολής του φωβισμού. Μετά από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε σε νεανική ηλικία στο Παρίσι, αρχίζει να τον επηρεάζει ο κυβισμός και η πινελιά του γίνεται πιο απλή, ενώ πολύ σύντομα οι πίνακές του αποκτούν έναν ονειρικό χαρακτήρα, με μια τεχνοτροπία που αντλεί από το κίνημα του σουρεαλισμού, στο οποίο γρήγορα γίνεται διακεκριμένο μέλος και παραμένει πιστός ως το τέλος της ζωής του.
Η ζωγραφική του Μιρό είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την αφηρημένη τέχνη. Τα θέματα που κυριαρχούν στο έργο του είναι σουρεαλιστικές μορφές που παρουσιάζονται συμβολικά, η γυναίκα, τα πουλιά, τοπία της πατρίδας του, ο ήλιος, το φεγγάρι, αστερισμοί, αρλεκίνοι, κτλ.


Το χωριό Prades (1917)


Ζωγραφική (1933)


Πρωινό αστέρι (1940)


Ζωγραφική ΙΙΙ (1965)


Γυναίκα στη νύχτα (1970)

Ο Μιρό δεν ασχολήθηκε μόνο με τη ζωγραφική, αλλά σχεδόν με κάθε είδος εικαστικής τέχνης. Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική, χαρακτική, σκίτσα για γλυπτά, μπαλέτο ή μουσική, σχέδια, κ.α.

1 σχόλιο:

Dolores είπε...

Los hispanohablantes que viven en Tesalónica exigen que el Instituto Cervantes abra un gran centro para fortalecer la presencia española en el Norte de Grecia. Todavía no se puede estudiar Filología Hispánica en la Universidad Aristóteles de Tesalónica.