Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Προκολομβιανή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση προκολομβιανής τέχνης εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138. Πρόκειται για τη συλλογή του Γεωργίου Κ. Γόντικα, η οποία αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων προκολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα. Η συλλογή αυτή επικεντρώνεται στους λεγόμενους Πολιτισμούς των Άνδεων, ένα πλήθος λαών που ζούσαν στην περιοχή αυτή της Νότιας Αμερικής και χαρακτηρίζονταν από κοινές πράξεις θρησκευτικής λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά επιτεύγματα.
Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής στην προκολομβιανή Αμερική υπήρξε η θρησκεία. Ήταν ανιμιστική και απευθυνόταν σε φυσικές δυνάμεις, ιερές τοποθεσίες και αντικείμενα. Παρά τις τοπικές διαφοροποιήσεις στη λατρεία ανάμεσα στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, υπάρχει μια αναμφίβολη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των δύο αυτών περιοχών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία) από το Περού, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες. Η κάθε ενότητα συνοδεύεται από εισαγωγικά κείμενα και χάρτες, τα οποία βοηθούν τον επισκέπτη να γνωρίσει την άγνωστη για τα ελληνικά δεδομένα τέχνη των προκολομβιανών πολιτισμών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου 2009, θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και ξεναγήσεις, ενώ συνοδεύεται από δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά), το υλικό του οποίου επεξεργάστηκαν η Αγάπη Φιλίνη και ο Colin McEwan.
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 19.30 θα υπάρξει ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικού στους προκολομβιανούς πολιτισμούς Αρτούρο Βάργκας με θέμα «Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτιρίου της οδού Πειραιώς.

4 σχόλια:

Θαλασσινή είπε...

Seguramente va a a ser una exposición muy interesante, el nombre del especialista señor Vargas lo afirma.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Δεν το είχα πληροφορηθεί από αλλού.
Όσο κι αν πληγώνει λίγο η αντίφαση του θέματος, εμάς τους του δυτικού πολιτισμού ( αναφέρομαι στην εκ των υστέρων αναγνώριση των στοιχείων του σπουδαίου προκολομβιανού πολιτισμού) θα σπεύσω στην έκθεση και ελπίζω να την απολαύσω. Δεν είναι και συχνές οι ευκαιρίες τέτοιων εκθέσεων στην Ελλάδα.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@Θαλασσινή
Μακάρι να είχαμε συχνότερα τέτοιες ευκαιρίες για επαφή με τους ισπανόφωνους πολιτισμούς. Και, πράγματι, ο κύριος Βάργας είναι εξαίρετος γνώστης των συγκεκριμένων θεμάτων. Τυχεροί όσοι μπορέσουν να πάνε.

@Διονύσης
Αν μπορέσεις να πας και στην ομιλία πιστεύω ότι θα σου μείνει μια πολύ καλή εντύπωση.

Juanita La Quejica είπε...

Επιβεβαίωσα την ομιλία ύστερα από επικοινωνία μου με τον κ.Vargas και είμαι σίγουρη ότι θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς έχει βαθειά γνώση για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Λίγο πιο πέρα γίνεται και το Φεστιβάλ ΛΕΑ, οπότε μπορεί να συνδυαστεί.