Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ερώτηση για τα Ισπανικά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Στρατάκη

Ακόμα μια ερώτηση είχαμε στις 26 Ιανουαρίου προς τον Υπουργό Παιδείας από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Στρατάκη. Ο βουλευτής εκφράζει κι αυτός τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε πάρει κωδικό ΠΕ οι πτυχιούχοι της Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για να μπορούμε να συμμετέχουμε στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Και ο συγκεκριμένος βουλευτής, όπως και οι προηγούμενοι, ζητούν την εισαγωγή της Ισπανικής όχι μόνο στην δευτεροβάθμια, αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι πολύ θετικό και απόλυτα λογικό.
Ευχαριστούμε τον βουλευτή Ηρακλείου και προχωρούμε στην αναδημοσίευση της ερώτησής του από την προσωπική του ιστοσελίδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Ισπανική γλώσσα στην Α/βαθμια & Β/βαθμια εκπαίδευση.

Την έντονη αγωνία τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της ισπανικής γλώσσας καθώς, παρά το γεγονός ότι η Ισπανική Γλώσσα έχει εισαχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου από το σχολικό έτος 2006-2007, δεν έχει ακόμα χορηγηθεί από το Υπουργείο κωδικός στους απόφοιτους Ισπανικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στους αποφοίτους του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, προκειμένου να μπορούν οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ.
Επειδή, προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής της ισπανικής γλώσσας , είναι βασική προϋπόθεση να επεκταθεί το πιλοτικό πρόγραμμα σε περισσότερα σχολεία και κυρίως στο Δημοτικό, καθώς όταν δεν υπάρχει δυνατότητα επαφής με τη γλώσσα από την αρχή, στη συνέχεια είναι δύσκολο να την επιλέξουν στο Γυμνάσιο.
Επειδή η δυνατότητα εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας δίνεται σε μαθητές μόνο ελαχίστων γυμνασίων της χώρας μας.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να προβαίνει στην υλοποίηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διευρύνουν τη γνώση και προάγουν τον εκπαιδευτικό ρόλο του δημόσιου σχολείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να χορηγηθεί ο απαραίτητος κωδικός στους αποφοίτους των τμημάτων Ισπανικής Γλώσσας, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ.
2) Εάν προτίθεται να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ισπανικής Γλώσσας σε περισσότερα Γυμνάσια και εάν αυτό εφαρμοστεί και σε Δημοτικά σχολεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Όλη αυτή η κινητικότητα σε καλό δρόμο οδηγεί, δεν μπορεί...
Χαιρετισμούς.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Όσο περισσότεροι δραστηριοποιηθούν στην υπόθεση των Ισπανικών, τόσο το καλύτερο. Ας στείλουν σχόλια εδώ, ας στείλουν email προς οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει, ας χτυπήσουν πόρτες. Κάποιοι το έχουν ήδη κάνει, γι' αυτό και η ανταπόκριση.
Η ισπανική γλώσσα έχει και δύναμη, και υπόβαθρο και μέλλον. Οτιδήποτε καλό μπορεί να γίνει για να αρθεί η αδικία του να μην υπάρχουν στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, είναι καλοδεχούμενο.