Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, έγιναν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ποιητικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Συγκεκριμένα:

Η πρώτη εκδήλωση ήταν ο θεσμός «Ποιητική Ανθοφορία», με τίτλο «Ταξιδεύοντας πάνω σ’ έναν ξένο στίχο». Κατά τη διάρκειά της, οι φοιτήτριές μας από το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μπαρτσώτα Νικολέτα, Κοντούρι Βασιλική, Γληνού Αναστασία, Κάϊρα Μαγδαληνή, Τσίτσου Έφη και Σιδηροπούλου Μαρία διάβασαν ποίηση στα ισπανικά! Επρόκειτο για ποιήματα του Antonio Machado, του Κωνσταντίνου Καβάφη, της Aurora Luque, της Χλόης Κουτσουμπέλη, του José Antonio Moreno Jurado και του Παντελή Μπουκάλα. Τρεις φοιτήτριες διάβασαν το πρωτότυπο ισπανικό ποίημα και άλλες τρεις την ισπανική μετάφραση των ελληνικών ποιημάτων.

Εμπνευστές της εκδήλωσης αυτής ήταν το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης, Γραφής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου, και τα δύο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της διατμηματικής και διαπανεπιστημιακής συνεργασίας -κι επειδή η ποίηση ενώνει- η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Κέντρου, οι οποίοι με τη σειρά τους διάβασαν την ελληνική εκδοχή των εν λόγω ποιημάτων.

Μετά από αυτό, ο εορτασμός της ποίησης συνεχίστηκε με την εκδήλωση «7η Ποιητική Ισημερία: Ποίηση της Διασποράς», που οργάνωσε το Εργαστήριο +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Και οι δύο εκδηλώσεις ήταν διαδικτυακές και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: