Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η Νεοελληνική Γλώσσα στην Ισπανία


****Απόσπασμα από τη συνέντευξη του διευθυντή του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, κ. Vicente Fernández González, με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης νεοελληνιστών που διοργανώθηκε τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Το Τμήμα Νέων Ελληνικών δημιουργήθηκε το 1991 και έναν χρόνο μετά ξεκίνησαν τα μαθήματα νεοελληνικών.

«Πηγή έμπνευσης, ακόμα από τη δεκαετία του ΄70, αποτέλεσε στην Ισπανία η μορφή του Καβάφη, ένα στοιχείο ανανέωσης της ισπανικής ποίησης και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της ισπανικής διανόησης για τα νεοελληνικά γράμματα, αλλά και οι περιπτώσεις Σεφέρη και Καζαντζάκη», τονίζει ο κ. Gonzalez.

«Η ανακάλυψη αυτών των συγγραφέων -επισημαίνει- δικαιώνει το ενδιαφέρον για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστημιακά μεταφραστικά προγράμματα. Αργότερα, στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 δημιουργούνται σε πανεπιστήμια της Ισπανίας μεταφραστικά Τμήματα, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης».


Ολόκληρο το άρθρο στη διεύθυνση: http://www.liako.gr/news/greek-culture-news/23081-spain.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: