Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η επίδραση του Πετράρχη στο ποιητικό έργο του Íñigo López de Mendoza, μαρκήσιου Santillana



Δύο σημαντικοί ποιητές και άνθρωποι των γραμμάτων, ένας από την Ιταλία και ένας από την Ισπανία, είναι το θέμα της σημερινής ανάρτησης. Ο πρώτος σημαδεύει μια ολόκληρη εποχή και γίνεται ο σημαντικότερος πρόδρομος της Αναγέννησης. Ο δεύτερος, επηρεαζόμενος σε μεγάλο βαθμό από τον πρώτο, γίνεται στην Ισπανία προπομπός των νέων αντιλήψεων του καιρού του.

Ο Πετράρχης (Francesco Petrarca, 1304-1374), ήταν Ιταλός λόγιος, ποιητής και ένας από τους πρώτους ουμανιστές που προανήγγειλαν με το έργο τους την Αναγέννηση.

Ως ουμανιστής, υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο για να εκφράσει το πνεύμα της διανοητικής απελευθέρωσης από τους μεσαιωνικούς θεσμούς και υπερασπίστηκε τα studia humanitatis, μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη διάπλαση του ανθρώπου σε όλους τους τομείς της πνευματικής δραστηριότητας, με βάση τις κλασικές ελληνικές και λατινικές πηγές. Και δεν υπερασπίστηκε μόνο θεωρητικά τις κλασικές σπουδές, αλλά έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην αναβίωση της μελέτης της γραμματείας των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων κλασικών στην πράξη. Πρόκειται για τομή στη σκέψη του ανθρώπου του Μεσαίωνα, με την οποία επηρέασε πολλές γενιές συγγραφέων και διανοητών, ακόμη και πολύ μετά από την εποχή του.

Ανάμεσα στις πιο αντιπροσωπευτικές φιγούρες της προαναγεννησιακής περιόδου στην ισπανική ποίηση κατά τον 15ο αιώνα είναι ο Íñigo López de Mendoza, περισσότερο γνωστός ως μαρκήσιος Santillana (1398-1458). Ο εν λόγω ποιητής ενσάρκωνε κατά τον ιδανικό τρόπο τον τύπο του ευγενούς και του αυλικού ποιητή που θα είναι το σήμα κατατεθέν του επόμενου αιώνα στην Ισπανία , και ήταν ακόμη ένας από τους πιο πρωτότυπους και αξιόλογους εκπροσώπους του ισπανικού ουμανισμού. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονταν η ενεργός ανάμιξη στις πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της εποχής του, οι κομψοί τρόποι, η καλλιέργεια της ποίησης και η μελέτη των κλασικών, αρετές που, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, δημιουργούν έναν ουμανιστή πρώτης γραμμής.

Μπορείτε να δείτε την εργασία μου σχετικά με την επίδραση του Πετράρχη στο ποιητικό έργο του Santillana εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: