Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση του Πρέσβη της Ισπανίας με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ και με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΙσπΓΦ) συναντήθηκαν, την 23η Νοεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, κύριο Enrique Viguera Rubio, στην έδρα του Ινστιτούτου Cervantes στην Αθήνα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο και τον Πρέσβη της Ισπανίας, ο Μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Ivo Pascual Herrera, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Cervantes Αθηνών, κα Cristina Conde de Beroldingen Geyr, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Καθηγήτρια Ανθή Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Βικτωρία Κρητικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγελική Αλεξοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Τσώκου, Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Μαυρίδης και η Επίκουρη Καθηγήτρια Ειρήνη Παρασκευά. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή του συνόλου των μελών και του προσωπικού του Τμήματος στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση ο Πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Τμήματος για το έργο που επιτελεί το Τμήμα σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο καθώς και για τις πρωτοβουλίες των διδασκόντων σε αυτό για την προώθηση της γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού της Ισπανίας και των χωρών της Ισπανόφωνης Αμερικής. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η σημασία και ο ρόλος του Τμήματος στην πολιτισμική διασύνδεση της Ελλάδας με τις Ισπανόφωνες χώρες, και κυρίως την Ισπανία, η οποία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική χώρα-εταίρο μας και με την οποία μας συνδέουν βαθιές ιστορικές εμπειρίες.

Τόσο ο Πρύτανης όσο και ο Πρόεδρος του Τμήματος παρουσίασαν το σχεδιασμό ανάπτυξης και εξέλιξης του Τμήματος και τις στρατηγικές επιλογές του για την επίτευξη του στόχου αυτού. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στις δυσκολίες που απαντώνται κατά προσπάθεια αυτή, στην ανάγκη συνεργασίας των φορέων με αντίστοιχες επιδιώξεις, καθώς και στις γενικότερες προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο του Τμήματος αλλά συνολικά του χώρου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές εξέλιξης του Τμήματος, αντιλήφθηκε την ανάγκη διατήρησης του αυτόνομου χαρακτήρα των σπουδών στην Ισπανική Γλώσσα και Φιλολογία και υποσχέθηκε ολόθερμα να βρίσκεται δίπλα σε αυτό και να στηρίζει τις πρωτοβουλίες του για την ανάπτυξη των Ισπανικών Σπουδών στην Ελλάδα και την εισαγωγή της Ισπανικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως γλώσσα επιλογής ισότιμα με τις υπόλοιπες προσφερόμενες γλώσσες, με όλες του δυνάμεις που προκύπτουν από τη θέση και το αξίωμά του.

https://hub.uoa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: