Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση - "Εγκώμιο της Ακρόπολης και η καταλανοαραγωνική κυριαρχία στον ελληνικό χώρο"


28.05.2012, 19.30 
Βιβλιοπαρουσίαση 

Εγκώμιο της Ακρόπολης και Η καταλανοαραγωνική κυριαρχία στον ελληνικό χώρο

Το 2011 συμπληρώθηκαν 700 χρόνια από τη νίκη των καταλανοαραγωνικών στρατευμάτων επί του στρατού του φράγκου δούκα των Αθηνών Βαλθέρου Βρυενίου και από την κατάκτηση της πόλης, στην οποία παρέμειναν ως το 1388. Προκειμένου να τιμήσει την επέτειο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, πρότεινε στις ελληνικές αρχές την τοποθέτηση μιας πλάκας στην Ακρόπολη με το περίφημο εγκώμιο του Πέτρου Δ’ της Αραγωνίας, η οποία στήθηκε τελικώς στην Πύλη Μπελέ, στα Προπύλαια. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί το βιβλίο που συγκεντρώνει τα κείμενα των διαλέξεων που έδωσαν στο πλαίσιο του ομώνυμου κύκλου διαλέξεων οι καθηγητές Μαρία Ντούρου-Ηλιοπούλου, Τάσος Τανούλας, Νίκος Κοντογιάννης, Χρύσα Μαλτέζου και Κυριακή Πετράκου, και το πανομοιότυπο με το εγκώμιο της Ακρόπολης, στα καταλανικά (γλώσσα του πρωτοτύπου), ισπανικά, ελληνικά και αγγλικά.

Τα βιβλία θα παρουσιάσουν ο Διευθυντής του Αρχείου του Στέμματος της Αραγωνίας, Αλμπέρτο Τόρα και ο ιστορικός Νίκος Μοσχονάς.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Μαδρίτης και το Ισπανικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στα ελληνικά

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: