Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες

****Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Θερβάντες

Ο Luis Buñuel γεννήθηκε στην Calanda στις 22 Φεβρουαρίου του 1900 και πέθανε στην πόλη του Μεξικού το 1983. Μετά από επανειλημμένες αναζητήσεις το 1928 αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Σύχναζε στην Φοιτητική Εστία, όπου συνήψε φιλία με τους Salvador Dalí, Federico García Lorca, Rafael Alberti, Pepín Bello και Juan Ramón Jiménez, μεταξύ άλλων. Αρχικά συνδέθηκε με ομάδες ουλτραϊστών και σουρεαλιστών στη Μαδρίτη και το Παρίσι. Αρχικά και μέχρι το τέλος του Εμφυλίου η ζωή του μοιράστηκε μεταξύ Ισπανίας και Γαλλία. Στη συνέχεια εξορίστηκε στο Μεξικό και από τη στιγμή εκείνη συνεχίζει τη ζωή του μεταξύ Μεξικού και Γαλλίας, χώρες στις οποίες εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της κινηματογραφικής του παραγωγής και όπου θεωρείται ως συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, έχει βραβευτεί με το τα σημαντικότερα βραβεία και στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου (Βραβείο Όσκαρ στο Χόλλυγουντ, Φεστιβάλ Βερολίνου, Καννών, Βενετίας, Σαν Σεμπαστιάν,..)

Τελευταία η συλλογή μας έχει εμπλουτιστεί με καινούργιες ταινίες του Buñuel. Κάποιες δεν τις είχαμε, κάποιες άλλες ήταν σε μορφή VHS και τώρα μπορούμε πλέον να σας τις προσφέρουμε όλες σε DVD.

Οι καινούργιοι τίτλοι είναι:

Belle de Jour
El discreto encanto de la burguesía
La muerte en este jardín
Ese oscuro objeto del deseo
Diario de una camarera
El fantasma de la libertad
Simón del Desierto
Επίσης, διαθέτουμε και δυο έργα της μεξικάνικής περιόδου του με ελληνικούς υπότιτλους: Los olvidados και El ángel exterminador.

Πηγή: http://bibliotecacervantesatenas.wordpress.com/2010/11/22/luis-bunuel/

Δεν υπάρχουν σχόλια: